Biskut Mayat Menjadi Pilihan Pada Musim Hujan ...

Baca Juga

 

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera 


Biskut Tawar Kecil Atau Gelarannya Biskut Mayat Menjadi Pilihan Pada Musim Hujan ...



Biskut Tawar Kecil Atau Gelarannya Biskut Mayat Menjadi Pilihan Pada Musim Hujan ...   |   Biskut Tawar Kecil Adalah nama sebenarnya , Di kelantan sejak dahulu lagi di panggil BISKUT MAYAT , saya tak pasti kenapa dan mengapa di panggil BISKUT MAYAT , apa kata kita rungkaikan kenapa dan mengapa di panggil biskut mayat ....






Semasa saya berumur 4 Tahun lagi sering tertannya-tanya kenapa dan mengapa di kelantan memberikan nama yang pelik-pelik pada makanan,minuman dan juga nama orang , memang pelik dan unik sangat orang kelantan,ada yang jenis kreatif dengan pelbagaikan barangan jualan mereka ....






Bebal;ik pada topik asal kita tadi,kenapa dan mengapa di kelantan BISKUT TAWAR KECIL dipanggil BISKUT MAYAT , Pada usia saya meningkat dewasa,seingat saya di peringkat sekolah menengah ,saya baru mengetahui kenapa dan mengapa dipanggil atau diberikan nama seperti itu , MEK ( MAK ) saya memberitahu kerana bila ada orang meninggal dunia BISKUT TAWAR KECIL menjadi pilihan utama untuk menjamu para tetamu yang melawat jenazah , sebab itulah digelarkan BISKUT MAYAT oleh orang kelantan ,rupa-rupanya orang zaman dahulu jika tiada budget sangat nak menjamu para tetamu , BISKUT TAWAR KECIL menjadi pilihan utama para tuan rumah,kerana BISKUT TAWAR KECIL mudah untuk dihidangkan bersama air KOPI,TEH dan minuman panas lain- lain lagi yang menjadi kegemaran ...





Saya suka sangat makan BISKUT TAWAR KECIL bersama air TEH'O panas atau MILO'O panas , anda pulak bagaimana ? itulah yang menjadi tanda persoalan saya selama ini , telah pun menemui jawapan yang cukup lengkap dan detail sekali,di negeri anda di panggil apa ek? mesti ada nama yang unik dan pelik juga ,betul tak ? 



JANGAN LUPA TINGGALKAN KOMEN , PADA RUANGAN KOMEN DI BAWAH ....

Ada juga yang mempelbagaikan hidangan BISKUT TAWAR KECIL ini , Resepinya dari https://cookpad.com/ Banyak lagi Resepi-resepi yang menarik di laman webnya  ...



Foto utama resipi Biskut Tawar Sambal

Biskut Tawar Sambal

#cooksnap #goldenapron2020 Biskut Tawar Sambal ni rasa macam biskut kapal terbang timbang kilo.Sedap betul....terima kasih Julia ALeen Aireish resipi simple tapi sedap ni...seronok makan macam jajan... 


Hidangan Untuk 6 orang

  1. 250 g Biskut Tawar saiz kecil
  2. 30 g pes sambal tumis serbaguna Maggi
  3. 2 sudu besar gula
  4. 1 sudu besar sos cili
  5. 1 sudu teh Maggi Cukup Rasa
  6. Segenggam ikan bilis tumbuk
  7. 2 sudu besar minyak
  8. 2 sudu besar air

Cara - Cara Membuatnya


  1. Sediakan bahan-bahan

    Resipi Biskut Tawar Sambal foto langkah 1
  2. Panaskan minyak.Masukkan ikan bilis yang sudah ditumbuk.Kacau seketika dan masukkan pes sambal tumis serbaguna Maggi bersama cili sos dan Maggi Cukul Rasa

    Resipi Biskut Tawar Sambal foto langkah 2Resipi Biskut Tawar Sambal foto langkah 2Resipi Biskut Tawar Sambal foto langkah 2
  3. Masukkan gula dan kacau sebati.Boleh juga masukkan dua sudu air jika sambal terlalu pekat.

    Resipi Biskut Tawar Sambal foto langkah 3Resipi Biskut Tawar Sambal foto langkah 3
  4. Masukkan biskut tawar dan kacau sehingga sambal mesra dengan biskut.

    Resipi Biskut Tawar Sambal foto langkah 4Resipi Biskut Tawar Sambal foto langkah 4
  5. Biskut Tawar Sambal siap.

    Resipi Biskut Tawar Sambal foto langkah 5



Sekian " Terima Kasih " ...

Post a Comment

0 Comments